ZWEMMERS ECZEEM

Beschrijving:
Huidschimmel aan de voeten wordt ook zwemmers-eczeem genoemd. Meestal begint het tussen de tenen met jeuk en soms een onaangename geur. De plek is wittig en vaak vochtig, soms met kloven of losse velletjes. Het kan zich uitbreiden over de voetzool, zelfs over de hele voet. Op de wat drogere huid doet het zich vaak voor in de vorm van blaasjes, met vervelling als gevolg. Huidschimmel is besmettelijk en kan worden opgedaan op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld zwembaden en douches van sportzalen. Het passen van schoenen met blote voeten en ook (overmatige) zweetvoeten zijn eveneens risico-factoren. Kennelijk speelt de (verminderde) weerstand van de huid een rol. Dit kan het geval zijn na ziekte of tijdens menstruatie. Dit houdt in dat de PH (zuurgraad) van de huid niet meer ideaal is om schimmels en bacteriën te weren. De PH kan ook in negatieve zin beïnvloed worden door het regelmatig baden met veelvuldig gebruik van zeep. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat momenteel bijna de helft van alle Nederlanders besmet is met een voetschimmel. 

Behandeling: 
Wat kunt u zelf doen? Niet teveel met zeep baden! Koop bij uw pedicure / voetverzorgster, drogist of apotheek anti-voetschimmel crème zoals bijvoorbeeld miconazolnitraat of fungicide crème. Dit moet twee maal daags ingesmeerd worden, tot tien dagen nadat de aandoening is verdwenen. Verder kan men een poeder gebruiken om in de 
schoenen te strooien. Als de behandeling met anti-schimmel crème niet werkt, dan kan in ernstige gevallen een dermatoloog geraadpleegd worden. Deze maakt een kweek van de huid om de juiste schimmelsoort vast te stellen en de behandeling daarop af te stemmen. Tenslotte is het nodig te weten dat een onbehandelde voetschimmel uiteindelijk de nagels kan gaan aantasten: schimmelnagels. Uw pedicure / voetverzorgster kan u uitgebreid adviseren omtrent het behandelen en voorkomen van voetschimmelinfecties.

 

 

Voorbeeld van voetschimmel die zich heeft uitgebreid over de hele voet

Voetschimmel begint vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast zoals deze patient laat zien

Schimmelinfectie tussen de tenen met uitbreiding op de huid