Beschrijving:
Platvoet? In de volksmond wordt een slechte voet al snel een platvoet genoemd.
De echte platvoet
Er is maar één echte voetstand die zich platvoet mag noemen en dat is de stand waarbij de binnenkant van de voet geheel grondcontact maakt in stand.
De "normale" voetboog die daar behoort te zitten is geheel afwezig. Alleen deze stand van een voet mag zich een echte "platvoet" noemen.
De echte platvoet is in de meeste gevallen een aangeboren gegeven.
Het is een bepaalde stand die in hoge mate erfelijk is. Dat wil zeggen 2 mensen die platvoeten hebben zullen geen kinderen krijgen met holvoeten.
Platvoeten kunnen bepaalde klachten geven.
Veel voorkomende klachten zijn:
- vermoeidheidsverschijnselen in voeten en onderbenen;
- lage rugklachten;
- pees- en spierproblemen.
Kinderplatvoeten
Vaak op heel jonge leeftijd worden bij kinderen "platvoeten" geconstateerd door: huisarts, familie of consultatiebureau.
Dit blijkt vaak gelukkig nogal mee te vallen. Het is heel normaal als kinderen op de leeftijd 2 tot 5 jaar een platvoet vertonen.
Naarmate kinderen ouder worden en gaan groeien, vergroeien deze "kinderplatvoeten" meestal. Bij een natuurlijke gang van zaken is er geen reden tot ingrijpen door een podotherpeut.
Er zijn echter klachten die al op jonge leeftijd op kunnen treden, zoals:
- niet lang kunnen lopen/vermoeidheid;
- voet- of beenpijn in bed of na het spelen;
- makkelijk struikelen.
In deze gevallen kan een podotherapeut met goede begeleiding en nodige aanpassingen vaak goed uitkomst bieden, om een bepaalde periode te overbruggen.
De zogenaamde platvoeten
De zogenaamde platvoeten zijn meestal de voeten die naar binnen neigen.
Dat wil zeggen: er is een voetboog aanwezig, ondanks de voetboog kantelt de voet naar binnen.
Deze komt in stand echter niet in contact met de grond! Meestal is voor een leek ook niet precies uit te maken welke voet nu gerangschikt wordt onder de platvoeten en welke niet.
Een manier om te kijken of je een echte platvoet hebt is om met je natte voeten op een tegel of badkamervloer te gaan staan. Er is dan een mooie afdruk te zien.
Uw gediplomeerde pedicure / voetverzorgster kan ook een blauwdruk van uw voeten maken.
Kenmerkende klachten bij de zogenaamde platvoeten zijn:
- overbelastingsklachten aan voeten of benen (pezen en spieren);
- vermoeidheidsverschijnselen;
- rugproblemen.
De plat-knikvoet
De banden en spieren zijn slap of uitgerekt waardoor de samenhang van de voetbeentjes is verminderd. Op de blauwdruk is de hele voet zichtbaar. De platvoet hoeft niet persé tot klachten te leiden.
Zowel bij de platvoet als de plat-knikvoet komen als klachten voor: snel vermoeide voeten, pijnklachten onder de hiel, onder de bal van de voet, op de voetrug, onder , binnen, of buiten de enkel, soms ook het kuitbeen, het dijbeen, de heup en de rug.
Behandeling:
Draag verantwoorde hoveterscenen. Deze moeten goed om de hiel aansluiten en liefst zonder hakje.